Voedselbos Haverland

Wat is een voedselbos?

Er zijn veel mogelijke definities te geven van een voedselbos en er zijn verschillende soorten voedselbos. Een korte definitie is de volgende:

Een voedselbos is een zo divers mogelijk samengestelde gemeenschap van planten (en dieren) die ecologisch zoveel mogelijk in balans is en gericht is op voedselproductie.”

Een voedselbos aanleggen kan op een vers geploegde akker, in een weiland of op een braak stuk grond. Je kunt dan “vanaf nul” opbouwen.
Voedselbos Haverland is anders. Het is een bestaand jong bos (ongeveer 10 jaar ‘oud’) dat stapsgewijs en gedeeltelijk wordt omgevormd tot voedselbos. Wij noemen dat het “ver-eetbariseren” van het bos.

Eetbare soorten

Binnen een periode van 10 jaar worden delen van het bos, en met name de bosranden, aangepast. Er worden eetbare soorten aangeplant en naarmate deze groeien worden sommige bestaande bomen gesnoeid of verwijderd. Het beoogde resultaat is een veelheid aan eetbare soorten in een natuurlijke omgeving. Elke wandelaar die hier passeert kan wat lekkers en gezonds plukken en in de mond stoppen.

Op het kaartje hieronder zijn blauw belijnd de zones aangegeven die worden “vereetbariseerd”.

Waar vind je Voedselbos Haverland?

Voedselbos Haverland vind je in Susteren-Heide op een prachtige plek langs het Pieterpad. Aan de ene kant stroomt de meanderende Middelsgraaf met een groeiende natuurlijke uitstraling en aan de andere vind je het jonge bos van ruim 7 hectare (eigendom gemeente), aangeplant met een verscheidenheid aan soorten. En daartussenin een weidse strook bloemrijk grasland (eigendom waterschap).

Links de rand van Voedselbos Haverland, in het midden het grasland met het Pieterpad en rechts de Middelsgraaf.

Aan het einde van de bebouwde kom richting Slek-Echt (Heidestraat), stroomt de Middelsgraaf onder de weg door. Neem het poortje aan de linkerkant van de weg en maak een wandeling langs ons voedselbos in wording. Onderweg kun je uitrusten in de schuilhut die onlangs door de gemeente is geplaatst.

Boven: bessenstruiken planten bij de schuilhut. Onder: even pauzeren in de schuilhut.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*